
Samen naar betere jeugdhulp: Bernice en Esther over hun rol bij de ontwikkelingen binnen Mevis
In Maassluis, Vlaardingen en Schiedam werken we volgens het MVS-jeugdmodel, waarbij we jeugdhulp dichter bij gezinnen organiseren. Het doel is kinderen en gezinnen snel en passend te ondersteunen in hun eigen omgeving. Mevis is partner in de uitvoering van de jeugdhulp en heeft als opdracht de transformatie van de jeugdhulp volgens dit model te realiseren. Bernice en Esther werken als procesmanagers in Vlaardingen en Maassluis en spelen een belangrijke rol in deze transformatie. In dit interview delen ze hoe zij bijdragen aan de veranderingen en ontwikkelingen binnen Mevis en de jeugdhulp.
Keuze voor Mevis
Waarom hebben jullie voor Mevis gekozen?
Bernice: “Wat mij aantrok in Mevis, is de visie van het MVS-jeugdmodel: zorg dichtbij het kind en gezin organiseren. Maar vooral het idee dat je het samen doet. Ik merk dat ik bij Mevis echt uitgedaagd word om mee te denken en initiatieven te ontwikkelen. Er wordt ruimte gegeven om nieuwe ideeën te verkennen, wat voor mij een belangrijk aspect is van mijn werk.”
Esther: “Ik werk al bijna tien jaar in Maassluis, en toen ik hoorde dat Mevis de partner werd voor de uitvoering van de jeugdhulp, was het voor mij vanzelfsprekend om te solliciteren. We waren al betrokken bij de ontwikkeling van het jeugdmodel en ik vind het heel waardevol om nu in een jonge organisatie mee te werken aan de verdere ontwikkeling. Het is echt leuk om te zien dat we niet alleen met de wijkteams werken, maar dat er ook een hele sterke samenwerking is met alle partners in de regio.”
De transformatie van jeugdhulp: dichtbij en normaal waar het kan
Kunnen jullie wat meer vertellen over de transformatie in de jeugdhulp? Wat is belangrijk in de aanpak van Mevis?
Bernice: “Een belangrijk onderdeel van de transformatie is dat we meer ruimte creëren voor normaliseren van problemen. Niet elk probleem hoeft een jeugdhulpvraag te zijn. Het kan bijvoorbeeld normaal zijn dat een kind zich in een bepaalde fase angstig of onzeker voelt. Ook problemen zoals tijdelijke financiële of relationele zorgen hoeven niet altijd te leiden tot jeugdhulp. Het is belangrijk om gezinnen te laten zien dat omgaan met problemen een normaal onderdeel van het leven is en dat er vaak andere manieren zijn om hiermee om te gaan. Zo voorkomen we dat gezinnen onterecht voor jeugdhulpverlening komen te staan.”
Esther: “Ik geloof ook in het versterken van de eigen kracht van gezinnen. We merken vaak dat gezinnen meer in hun mars hebben dan ze zelf denken. Als je hen de ruimte geeft en ze ondersteunt om zelf oplossingen te bedenken, kun je zien dat ze in staat zijn om veel van hun problemen zelf aan te pakken. Ze kunnen daarbij ook rekenen op hun eigen netwerk, zoals vrienden, familie of buren. Dit helpt om de jeugdhulp te richten op de gezinnen die het écht nodig hebben.”
Samenwerking: elkaar aanvullen
Wat is de rol van samenwerking binnen Mevis en jullie werk als procesmanagers?
Bernice: “Samenwerking is enorm belangrijk. We werken intensief samen met verschillende partners zoals onderwijs, huisartsen, gemeenten en jongerenwerk. In Vlaardingen hebben we een pilot gestart in de Westwijk met een breed lokaal team. Samen kijken we daar of een vraag echt een jeugdhulpvraag is, of dat deze ook binnen het voorliggend veld opgelost kan worden. Het voorliggend veld betekent ondersteuning die dicht bij huis of in de wijk georganiseerd is, zoals via de buurt of op school. Dit is vaak minder intensief en toegankelijker dan jeugdhulp, maar wel belangrijk om problemen vroegtijdig te signaleren.”
Esther: “Ik vind het echt waardevol om samen met gemeenten te bespreken welk preventieaanbod er is en of we daar voldoende gebruik van maken. Het is belangrijk dat we niet hetzelfde doen, maar juist elkaar aanvullen. Wij als jeugdhulporganisatie werken goed samen met de andere partijen die ook bijdragen aan de ondersteuning van gezinnen.”
Groepsgericht werken
Hoe speelt groepsgericht werken een rol binnen de transformatie?
Esther: “Groepssessies bieden gezinnen een heel waardevol platform. Kinderen en ouders kunnen van elkaar leren en zich herkennen in elkaars verhalen. Het maakt het makkelijker voor gezinnen om open te zijn over wat er speelt. Het geeft hen niet alleen praktische handvatten, maar ook het gevoel dat ze niet alleen zijn in hun situatie. Het is belangrijk dat ouders en kinderen weten dat ze niet de enige zijn met hun hulpvraag, en dat ze elkaar kunnen steunen en van elkaar kunnen leren.”
De rol van de procesmanagers
Wat is de rol van procesmanagers bij Mevis?
Bernice: “Wij geven de transformatie vorm binnen de wijkteams. We zijn de verbindende schakel tussen de wijkteams en de beleidsmakers binnen Mevis. Wij zijn dagelijks aanwezig in de wijkteams en zorgen ervoor dat de lijnen kort blijven. We werken samen met de gedragswetenschappers die zich richten op de inhoud van de casussen. Daarnaast kijken we hoe we de jeugdprofessionals optimaal kunnen ondersteunen en inzetten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat zij hun werk met plezier kunnen doen, want dan komt de beste kwaliteit van hulp naar voren.”
Esther: “Wat ik belangrijk vind, is dat we niet alleen intern verbinden, maar ook extern. We hebben veel contact met andere partners en gemeenten. Het is belangrijk dat we elkaar aanvullen en goed op elkaar aansluiten, zodat gezinnen de best mogelijke hulp en ondersteuning krijgen.”
Innovaties in de jeugdhulp: Plusteams en e-health
Wat zijn de stappen die jullie tot nu toe hebben gezet?
Bernice: “Een belangrijke stap die we hebben gezet, is de inzet van de plusteams. Deze teams bestaan uit medewerkers van gespecialiseerde zorgaanbieders. De medewerkers in de plusteams hebben verschillende expertises, en zij helpen jeugdprofessionals met het analyseren van casussen en geven coaching on the job. Dit zorgt ervoor dat we in de wijkteams meer deskundigheid hebben en de professionals in hun werk kunnen versterken.”
Esther: “Daarnaast bieden we via e-health zelfhulpmodules aan voor inwoners. Deze modules helpen mensen om hun eigen hulpvraag in kaart te brengen en met concrete stappen aan de slag te gaan. Het is een laagdrempelige manier om mensen te ondersteunen, zonder dat ze meteen in formele jeugdhulp terechtkomen. Daarnaast hebben we online modules als aanvulling op de analyse en ondersteuning”
Wat zijn jullie verwachtingen voor de toekomst?
Bernice: “Wat we vanuit MVS willen, is niet alleen gezinnen sterker maken, maar ook de gemeenschappen waarin ze leven. Dat betekent blijven investeren in samenwerking, innovatie en het onderhouden van korte lijnen.”
Esther: “Ik ben echt enthousiast over wat we tot nu toe hebben bereikt. We zijn pas bijna 2 jaar bezig, maar als je ziet wat er al gedaan is, mag je daar trots op zijn. Natuurlijk moeten we blijven ontwikkelen en ons aanpassen, maar we hebben al flinke stappen gezet.”
Bernice: “We gaan door met ontwikkelen, en ik ben ervan overtuigd dat we de jeugdhulp steeds beter en dichterbij kunnen organiseren voor de gezinnen die dat echt nodig hebben.”
Esther: “Inderdaad, we zijn nog maar net begonnen, maar de richting die we opgaan voelt goed. Ik ben trots op wat we samen met de wijkteams en onze partners al hebben bereikt.”