Meer informatie?
Neem contact op met Kyra Hendriks, Projectleider Kind naar Gezonder Gewicht gemeente Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.
k.hendriks@mevis.nl

Kind naar gezonder gewicht
De toename van overgewicht en obesitas in Nederland, vooral onder kinderen, is zorgwekkend. Onderliggende problemen als armoede, psychische en psychosociale problematiek staan een gezonde leefstijl vaak in de weg. Om een duurzame verandering in leefstijl te realiseren is er meer dan alleen ondersteuning op voeding, beweging en slaap noodzakelijk.
De contextgerichte netwerkaanpak ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ (KnGG) biedt kinderen passende ondersteuning en zorg, waardoor er meer ruimte is om te werken aan een gezonde leefstijl.
Ketenaanpak en onderliggende problemen
Kyra Hendriks, projectleider van KnGG voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam, legt uit: “In 2024 zijn we gestart met het opzetten van een ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas naar aanleiding van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Deze aanpak volgt het ‘Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas’ en biedt hulp bij schuldproblematiek, opvoedondersteuning, sport- en beweegactiviteiten, gezonde voeding en sociaal-emotionele ontwikkeling. Het gaat niet alleen om het gewicht van de kinderen, maar ook om de onderliggende problemen die een gezonde leefstijl hinderen. Psychische en psychosociale factoren, evenals problemen zoals schulden of werkloosheid bij ouders, beïnvloeden vaak de leefstijl van kinderen. Daarom is een brede aanpak nodig die al deze aspecten meeneemt.”
De centrale zorgverlener
Bij KnGG draait alles om het kind en het gezin, waarbij een jeugdverpleegkundige als sleutelfiguur fungeert. Kyra: “Deze verpleegkundige zal na extra scholing de rol ‘centrale zorgverlener’ innemen. Na doorverwijzing zal de centrale zorgverlener samen met het kind en gezin een plan van aanpak ontwikkelen waarin beschreven
wordt welke factoren er invloed hebben op de ontwikkeling van het overgewicht of obesitas en welke hulp er op dat moment het meest passend is om toe te werken naar een gezondere leefstijl.”
In navolging van het plan van aanpak zal de centrale zorgverlener het kind en ouders verbinden met de benodigde sociaal en/of medische professionals om na overdracht de voortgang te blijven monitoren. De rol
van centrale zorgverlener is coördinerend en coachend en houdt rekening met de persoonlijke situatie van ieder kind en gezin.
De KnGG-aanpak sluit hierbij goed aan op het MVS-jeugdmodel; naast dat zorg en ondersteuning dichtbij het kind en gezin ingezet wordt krijgen (zorg)professionals door de coördineerde en monitorende rol van de centrale zorgverlener meer ruimte om hulp te verlenen. Het samen opstellen van een plan van aanpak met kind en gezin zal ervoor zorgen dat er (meer) draagvlak en motivatie is in het navolgen van de geboden hulp.
Lokaal maatwerk
Kyra benadrukt het belang van een op maat gemaakte aanpak per gemeente: “Er is een landelijk concept, maar als projectleider zorg ik voor de lokale invulling. De infrastructuur van de aanpak wordt versterkt door de samenwerking en sub-regionale afspraken tussen de gemeentes Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Echter hebben de gemeentes unieke kenmerken waardoor de implementatie van de aanpak met bijbehorende stakeholders zal verschillen per gemeente.” Er zal in de aanpak rekening worden gehouden met de regionale kenmerken die afwijkend zijn van het landelijke gemiddelde. In de MVS-gemeenten zal er bijvoorbeeld extra aandacht zijn voor cultuursensitief werken en rekening worden gehouden met beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid.
Gezondere toekomst
Door deze gezamenlijke inspanningen hopen we bij te dragen aan een gezondere toekomst voor alle kinderen in deze gemeenten.